Geschiedenis

Voor de geschiedenis van EMM gaan we meer dan honderd jaar terug in de tijd. EMM is opgericht op 6 maart 1899 door enkele vooraanstaande Capellenaren.

geschiedenis1

Het hoofddoel van EMM in 1899 was om op feestdagen te spelen voor publiek en zo nu en dan een serenade te geven bij bijzondere gelegenheden. Het gezelschap moest soms wel drie à vier kilometer lopen om ergens in de gemeente te spelen.

Veel historische gebeurtenissen zijn er niet bekend, omdat in die jaren niet alles in de boeken werd vermeld. Toch een aantal interessante feiten op een rijtje.

1925: Dit jaar laat de heer Buys- van het Timmerbedrijf Buys aan de Kanaalweg- tekeningen maken van een muziektent voor EMM. Het is de bedoeling dat de tent wordt opgebouwd in het plantsoen van de Oude Plaats en dat de tent uit elkaar gehaald kon worden om te gebruiken voor een concert op een andere plaats.
Het bestuur van EMM gaat op zoek naar financiële middelen. In verschillende cafés in Capelle wordt de tekening opgehangen met daaronder een spaarpot voor donatie voor de tent.

geschiedenis2

1926: In dit jaar is het dan zover. De muzikanten van EMM geven het eerste optreden in de nieuwe muziektent aan de Oude Plaats. Toenmalige Burgermeester Verloop verzorgde samen met de muzikanten de opening.

1927: EMM krijgt een nieuw vaandel. Dit vaandel is nog steeds te bewonderen in het verenigingsgebouw aan de Capelseweg

geschiedenis3

De belangstelling van de Capelse bevolking voor de muziekvereniging bleef de eerste jaren nog wat achter. Bij een feestelijke gebeurtenis was er in die tijd zo weinig interesse dat de toenmalige burgemeester Verloop zich wel een beetje schaamde. ‘De Capellenaren houden wel van muziek, zo schetste hij, maar je moet het wel bij ze thuis brengen.’

In de jaren 50 worden de Capellenaren steeds enthousiaster voor de muziekvereniging. Ook de nieuwe burgemeester van Dijk, draagt EMM een warm hart toe. Hij wordt de eerste beschermheer van EMM en zorgt persoonlijk voor het allereerste uniform van EMM. Met het aan treden van burgemeester van Dijk als beschermheer van EMM is een nieuwe traditie geboren, die tot de dag van vandaag in ere is gehouden. Alle burgemeesters van Capelle zijn beschermheer/vrouw van EMM geweest.

geschiedenis4

In 1983 krijgt EMM na jaren van behelpen eindelijk een eigen onderkomen. Alle afdelingen binnen de vereniging worden ondergebracht in één multifunctioneel gebouw “de Schenkelstee”. Op 4 januari 1983 wordt het gebouw, een voormalige brandweerkazerne, officieel geopend. Nog steeds is dit gebouw aan de Capelseweg 120 het onderkomen van EMM.

geschiedenis5

In de jaren die volgen transformeert EMM langzaam tot de huidige samenstelling. Zo wordt de drumband in 1996 ongevormd tot malletband. Daarmee krijgt de band een meer melodisch karakter door de toevoeging van xylofoons en marimba’s. Ook de fanfare verandert. Zij transformeert naar een harmonieorkest. Met deze verandering komen er meer instrumentgroepen binnen de vereniging, zoals dwarsfluiten en klarinetten. Natuurlijk blijven ook de majorettes niet achter. De majorettesgroep groeit uit tot een volwaardig wedstrijdonderdeel. Niet alleen majorettes wordt beoefend, maar ook het uit Amerika overgewaaide en iets ingewikkelder twirlen. In 2004 doet EMM zelfs mee aan het EK twirlen in Biel, Zwitserland.

geschiedenis6

Tijdens het 100-jarig bestaan van de vereniging, wordt in Capelle het Isala Theater geopend. Een aantal leden van EMM grijpt het jubileumjaar aan om het mogelijk te maken om met de vereniging op te treden in het enige echte Capelse theater. Met een kleine geste van het theater is een nieuwe traditie bij EMM geboren. Ongeveer een keer in de anderhalf jaar organiseert EMM een eigen optreden in het theater. Sinds het eerste optreden tijdens het jubileumjaar is het theaterconcert steeds professioneler geworden en uitgeroeid tot een volwaardig muziekevenement in het theaterprogramma.

geschiedenis7

Een klein dieptepunt vindt begin 2011 plaats als de twirlers met te weinig leden overblijven om dit onderdeel binnen EMM voort te laten bestaan. Daar tegenover staat dat Kort hierna het Rosewood Slagwerk Ensemble zich als nieuw onderdeel bij EMM voegt. Dit nieuwe onderdeel speelt klassieke muziek op louter slagwerkinstrumenten.

Vandaag de dag bestaat de vereniging uit een 40-tal enthousiaste leden verdeeld over de verschillende afdelingen. In de 117 jaar die de vereniging ondertussen bestaat heeft het zowel gloriedagen als diepe dalen gekend. Ondanks alles is EMM, net als vroeger, nog steeds goed vertegenwoordigd in Capelle en omstreken. En dat is een ‘traditie’ die we nog minstens 100 jaar willen voortzetten!