EMM schrijft geschiedenis

Gepubliceerd door EMM Capelle op

EMM Capelle is al ruim 120 jaar een vast begrip in Capelle aan den IJssel. Opgericht op 6 maart 1899, kent de muziekvereniging een rijke geschiedenis. We vertellen je er graag meer over.

“Capellenaren houden van muziek”

EMM Capelle werd op 6 maart 1899 opgericht door een aantal vooraanstaande Capellenaren. Het hoofddoel was om gezellig met elkaar op feestdagen te spelen voor publiek en zo nu en dan een serenade te geven bij bijzondere gelegenheden. De belangstelling van de Capelse bevolking voor de muziekvereniging bleef de eerste jaren wat achter. Bij een feestelijke gebeurtenis was er in die tijd zo weinig interesse dat de toenmalige burgemeester Verloop zich wel een beetje schaamde. ‘De Capellenaren houden wel van muziek, zo schetste hij, maar je moet het wel bij ze thuis brengen.’

De eerste beschermheer

In de jaren 50 worden de Capellenaren steeds enthousiaster voor de muziekvereniging. Ook de nieuwe burgemeester, Van Dijk, draagt EMM een warm hart toe. Hij wordt de eerste beschermheer van EMM en zorgt persoonlijk voor het allereerste uniform van EMM. Met het aantreden van burgemeester van Dijk als beschermheer van EMM is een nieuwe traditie geboren, die tot de dag van vandaag in ere is gehouden. Alle burgemeesters van Capelle zijn beschermheer/vrouw van EMM geweest.

Transformatie

Zo timmert EMM gestaag aan de weg. En dan gaat er natuurlijk wel eens wat mis. Zo zakten de muzikanten tijdens een repetitie in de prinses Margrietschool aan de Kerklaan door de vloer. Geen gewonden; wel een hoop lol! In de jaren 80 en 90 transformeert EMM langzaam tot de huidige samenstelling. Zo wordt de drumband in 1996 ongevormd tot malletband. Daarmee krijgt de band een meer melodisch karakter door de toevoeging van xylofoons en marimba’s. Ook de fanfare verandert. Zij transformeert naar een harmonieorkest. Met deze verandering komen er meer instrumentgroepen binnen de vereniging, zoals dwarsfluiten en klarinetten.

Ook geschiedenis schrijven met EMM? 

En zo houden we het nog steeds vol. Met ongeveer 40 leden verdeeld over de verschillende afdelingen blijft EMM volop in ontwikkeling. Maar nog steeds met datzelfde doel voor ogen: gezellig samen muziek maken. Wil jij dat ook? Kom dan een keer kijken tijdens onze repetities! De harmonie repeteert elke dinsdag van 19:45-21:30; de malletband elke woensdag van 19:45-21:30 uur.

Categorieën: Geen categorie